Başlıklar
Hamileyken Düşüğe Sebep Olabilecek Bitkiler Nelerdir?
Kendimizi iyi hissetmediğimizde alternatif çözümler ararız ki, bunun en basiti hemen bitkilerden şifa ummaktır. Bazı bitkiler tıbbi ilaçların yanında tedaviye yardımcı olarak da doktor tarafından tavsiye edilebilir. Fakat insan hayatında bazı özel zamanlar vardır ki daima dikkatli olunmalıdır. Bunlardan biri de hamilelik serüvenidir. Yaklaşık 9 ay süren bu yolculuk anneliğe geçiş için hazırlıktır. Hamilelik döneminde anne adayı kendine daha çok dikkat etmelidir. Yedikleri, içtikleri konusunda doktoruna mutlaka danışmalı ve herhangi bir hastalık belirtisi gördüğünde kendince çözümler aramamalıdır.
Bitki Çayları Hamileler İçin Zararlı Mıdır?
Hamilelik esnasında vücudun direnci düşebilir. Bu var olan vücut kimyasının yeni doğacak olan bebeğe adapte olmasından kaynaklıdır. Anne adayı artık tek bedende iki kişi yaşar. Hamilelik döneminde bünye daha hassastır. Her kadın hamileyken olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmaktan korkar. Bu sebeple son derece dikkatli davranılmalıdır. Hamilesiniz ve hasta oldunuz diyelim hemen ilaçlara yönelemezsiniz. Size iyi gelecek olan bir ilaç karnınızdaki bebeğe zarar verebilir. Durum böyle olduğunda da akla ilk bitki çayları gelir. Bu tamamen yanlıştır. Örneğin, normal şartlarda grip nezle gibi hastalıklarda boğazı yumuşatmak için adaçayı tüketilirken hamileyken adaçayı içmek tehlikelidir. Tabii doktorunuzla istişare etmişseniz ve belli bir dozda adaçayı içmenize izin veriyorsa önerilen miktarda tüketebilirsiniz. Her anne bebeği için en iyisini ister. Bu durumda hamileyken küçücük bile hata yapmaktan çekinir. Peki hamileyken hangi bitkiler tüketilmemelidir? Konunun biraz daha detaylarına inelim.
Hangi Bitkiler Rahmi Uyarır?
Gebelik takibinizi yapan uzman hekim sizi bilgilendirirken muhtemelen bu süreçte bazı bitkilerden uzak durmanızı isteyecektir. Bazı bitkiler hamilelik döneminde rahim kasılmalarını artırabilir. Düz kasların kasılması erken doğum ve düşük gibi istenmeyen bir durumla sonuçlanabilir. Bu sebeple özellikle hamilelik döneminde şu bitkilerin tüketilmesi uygun görülmez.
- Adaçayı
- Rezene
- Ahududu
- Fesleğen
- Keten Tohumu
- Aloe Vera
- Ökse Otu
- Meyan Kökü
- Sinameki
- Lavanta
- Maydanoz Otu ve Kökü
Hangi Bitkiler Alkolid İçerir?
Alkolid içeren bitkilerin genel özelliği damakta acı bir tat bırakmasıdır. Bu bitkilerin anne rahmindeki ceninin yaşam fonksiyonlarını etkileme ihtimali vardır.
- Biberiye
- Mazı
- Kekik
- Rezene
- Adaçayı alkolik içerikli bitkilerdir.
Hangi Bitkiler Emenagog İçerir?
Adet gecikmesi yaşayanlar daha önce düzensiz adet görmemişlerse bu sorunu çözmek için ilk etapta ilaç kullanmak istemezler. Vücudu adet görmeye teşvik eden bu bitkilere, emenagog içerikli bitkiler denir. Hamilelik döneminde bu tarz bitkilerin aşırı şekilde tüketilmesi sakıncalıdır.
- Yarpuz
- Pelin Otu
- Ravent
- Metan Kökü
- Cezayir Menekşesi
- Mazı emenagog içermektedir.
Bu bilgilerin yanı sıra hamilelikte kabızlık sorunu yaşayan gebeler bağırsaklarına iyi geleceğini düşünerek acı çiğdem, topalak, akdiken gibi bitkileri de kullanmamalıdır. Bunlar kabızlığa çare olsalar da rahmin ve düz kasların kasılmasını başlatabilir.
Hamileler Yemeklerinde Baharat Kullanabilir Mi?
Bilindiği üzere baharatlarında birçoğu çeşitli bitkilerden elde edilir. Hamileyken düşüğe sebep olacak bitkiler yemekte kullanılmak için uygunsa da çok çok az miktarda katmalısınız. Yemekte dahi aşırı miktarda kullanmanız düşük riskini artırabilir. Özellikle Akçaağaç, çuha çiçeği ve akdiken kabuğu gibi bitkilerin çok fazla tüketilmemesi gerekir. Bununla beraber anason ve anason tohumu yağları yemeklerde dahi kullanılmamalıdır. Tarçın ve kimyon herkesin evinde bulunan günlük olarak pişirdiği yemeklerde ve tatlılarda kullandığı baharatlardır. Bunların da hamilelik boyunca çok fazla tercih edilmemesi önerilir. Maydanoz her ne kadar masum gibi gözükse de fetüsü olumsuz yönde etkileme ihtimali vardır. Risk faktörleri