Başlıklar
Hamilelikte Adet Görülür Mü?
Dışarıdaki tüm iddialara rağmen, hamileyken adet görülmesi mümkün değildir. Aksine, hamileliğin erken döneminde, genellikle açık pembe veya koyu kahverengi renkte lekelenme yaşanabilir. Genel bir kural olarak, bir pedin veya tamponun doldurulması için yeterli kanama varsa, o zaman muhtemelen bu durum hamile olunmadığını gösteren bir işarettir. Olumlu bir hamilelik testi yaptırıldıysa ve çok kanama var ise tıbbi yardım alınmalıdır.
Gebeliğe Göre Dönem:
Periyotlar her ay ya da öylesine bir yumurtanın döllenmesi yerine oluşur. Yumurtalar ayda bir kez yumurtalıktan salınır. Döllenmediğinde yumurta uterustan dışarı çıkar ve vajinadan geçer. “Normal” bir periyot sırasında kanama genellikle açık renkten başlar, daha sonra koyulaşır ve kırmızılaşır. Aynı zamanda, döngünün sonuna doğru renk ve miktar olarak açık renge ulaşır.
Adet ve Gebe Kalma Arasındaki Farklar:
Adet ve gebe kalma arasındaki farklar açık bir şekilde anlaşılmalıdır. Hamile kaldıktan sonra artık regl dönemi yaşanamaz. Ama her zaman bu çok açık olmayabilir. Bazı insanlar hamile kaldıklarında regl geçirdiklerini iddia ederler. “Hamile iken komplo” komplolarında bazı sorgulamaları körükleyen sosyal medya, bloglar ve hatta “Hamile Olduğumu Bilmiyordum” gibi televizyon programları bile vardır.
Kanama bir uyarı işaretidir, ancak kötü bir şey olması gerekmez. Pek çok insan ilk üç aylık döneminde lekelenme yaşadıktan sonra sağlıklı bebekler yapmaya devam edebilir. Hamilelik sırasında kanama olursa, normal adet kanamasından başka bir şeyle ilgili olma ihtimali daha yüksektir. Ne de olsa, regl dönemleri yalnızca hamile olmadığınız zamanlarda gerçekleşir.
İlk Trimester Dönemde Kanama Sebepleri:
Trimester, insandaki 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen addır. İnsanların yüzde 15 ila 25’i kadarında erken hamilelik sırasında göze çarpıyor.
Sebepler:
– implantasyon kanaması
– servikste değişiklikler
– enfeksiyon
– molar gebelik (fetus yerine anormal kitle döllenir)
– ektopik gebelik (uterus dışında bir gebelik)
-düşük yapma erken belirtileri
İmplantasyon Kanaması :
Bu hamileliğin ilk aşamalarında olur. Bu noktada, muhtemelen henüz hamilelik testi yapılmamıştır. Bu kanama türü, döllenmiş yumurta uterusa implante edildiğinde, genellikle sürenin beklendiği zaman boyunca meydana gelir. İmplantasyon kanaması bazen bir periyot olarak yanlış olabilir, ancak kanama genellikle hafif veya sadece lekeli olur. Hamilelikten kısa bir süre sonra servikal değişikliklerden sapma da yaşanabilir. Enfeksiyon olmadıkça, bu çoğu zaman endişe kaynağı olmaz.
Hamilelikte Kanama Gelmesinin Diğer Nedenleri:
Acil bir sağlık sorununu gösterebilecek diğer erken kanama türleri şunlardır:
-Enfeksiyonlar
-Ektopik
-Gebelik
-Molar gebelik
-Düşük
-Şiddetli Kramplar veya Karın Ağrısı
-Sırt Ağrısı
-Solukluk veya Bilincini Kaybetme
-Yorgunluk
-Omuz Ağrısı
-Ateş
-Vajinal akıntı değişiklikleri
-Kontrol edilemeyen mide bulantısı ve kusma
İkinci ve Üçüncü Trimesterde Kanama Nedenleri:
İlk trimesterin ötesindeki kanamalar genellikle tıbbi yardım gerektirir. İkinci ve üçüncü trimesterde kanamanın hafif veya ağır olup olmadığına bakılmaksızın, başka belirtiler olsun veya olmasın, acil bir durum için doktorun aranması gerekir.
Gebeliğin geri kalanında kanamanın yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:
-Erken doğum
-Düşük
-Plasenta Previa
-Plasental Abrupsiyon
-Rahim Rüptürü (nadir)
-Vasa Previa (nadir)
Sonuç:
Hamileyken asla hamile kalmak mümkün değildir. Bununla birlikte, ilk trimesterde bir dönemin benzer semptomları yaşanabilir.
Bunlar: vajinal kanama (hafif ve kısa süreli), hafif kramp, yorgunluk, sinirlilik, bel ağrısıdır. Fark, bu semptomların vücudun hamilelik için doğal hazırlık yöntemleri ile ilgili olmasıdır. Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri şiddetliyse veya geçmezse, kişi hamileliğin ikinci veya üçüncü trimestresindedir veya her ikisi de geçerliyse, doktora başvurulması gerekir.