Hamilelik döneminde anne adaylarının merak ettiği çeşitli konular vardır. Herkesin hamilelik sürecinde istekleri farklı olabilir. Özellikle gebeler için ortak bir sorun olan hamilelik ve kafein üzerine detaylı şekilde makale hazırladık. Tüm hamileleri ilgilendirecek ve bebeğin gelişimini riske atacak bir konu olan kafein her anne adayı için risk taşımaktadır. Mis gibi bir kahve kokusu duyduğunda kendini alamayanlardansanız özellikle bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Başlıklar
Kafein Zararlı Mıdır?
Kahve içip kendini zinde hisseden ve uykuları kaçan insanları çok duymuşsunuzdur. Kahve kafein denildiğinde ilk akla gelen içecektir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kafeinin de fazlası zarar. Doğal olarak kafein hamilelik döneminde asla tüketilmez gibi bir dayatma söz konusu değil. Yalnız bu duruma gebelik takibinizi yapan doktorunuzdan bir açıklık getirmesini rica edebilirsiniz. Örneğin genel olarak hamilelerin günde bir küçük fincandan fazla kahve tüketmesini hekimler önermemektedir. Farklılaşan hormon seviyenizden dolayı aşerme gibi bir durum söz konusuysa hekiminizin size tavsiye ettiği yönlendirmeye uyabilirsiniz.
Aşırı Kafein Tüketiminin Gebelikteki Sonuçları Nelerdir?
Kafeinin fazla tüketilmesi sonucunda gebeliklerde erken doğum, düşük, bebekte kilo kaybı, ölü doğum gibi olumsuzluklarla karşılaşılmıştır. Bu durumların yanı sıra hamilelikte aşırı kafein tüketen anne adaylarında uyku bozukluğu, baş ağrısı, idrara sık çıkma ve susuzluk gibi şikayetler görülmüştür.
Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?
Kafein denilince başrolü zihinlerde kahve kapmış olsa da içeriğinde kafein bulunan çok sayıda yiyecek ve içecek var. Bunlardan bazıları şu şekildedir.
- Çikolata
- Kola
- Enerji İçecekleri
- Türk Kahvesi i
- Espresso,
- Ice Tea,
- Nescafe,
- Filtre kahve
- Demli çay
- Meyveli soda
- Puding
- Tatlandırıcılar
- Kakao
- Bazı Ağrı Kesiciler
Hamilelik döneminde marketten aldığınız paketli gıdaların da içeriğine mutlaka bakmalısınız. Uzman hekimler tarafından paketli gıda tüketimi de hamilelikte tüketimi yasaklananlar arasındadır. Çok zorunda kalmadıkça hazır ürün alınmamalı şayet alınıyorsa da içerdiği besin maddeleri mutlaka gözde geçirilmelidir.
Hamilelik Döneminde Kafein Kullanımıyla İlgili İddialar
Hamilelerin hiçbir şekilde kahve tüketmemesine dair iddiaları bu dönemde çok duyabilirsiniz. Takibinizi yapan doktorunuzun dışında hiçbir olumsuz ifadeyi dikkate almayın. Normal miktarda kahve tüketmeye hamileliğiniz boyunca devam edebilirsiniz. Siz kahve içerken ağzınızın tadını kaçırıp kahvenin düşüğe sebep olduğunu söyleyenler olabilir. Bu bilgi herhangi bir dayanağı olmadığı için doğru kabul edilmez. Bu iddia, günlük tüketilmesi gereken 200 mg kafein seviyesinin dışına aşırı şekilde çıkıldığında düşük yapma oranının iki kat arttığı yönünde değiştirilebilir.
Kafein ile İlgili Bilinmesi Gereken Bilgiler
Kafein uyarıcı bir etkiye sahiptir. Kan basıncını ve kalp hızını artırmayı tetikleyen özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Özellikle gebelik döneminde kan basıncının ve kalp atış hızının artması tehlike arz edebilir. Kafeinin sık idrara çıkmayı tetiklediği de bir gerçektir. Bunun sonucu olarak da vücuttaki sıvı kaybı artacaktır.
Kafeinin plasentayı geçerek bebeğe ulaşır. Kafeinin bebek tarafından yıkımı kolay olmayacaktır. Anne karnında fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerde bazı gelişim bozuklukları ortaya çıkabilir. Kafeinin hamilelikte ciddi bir risk faktörü olmaması için kontrollü alınması şarttır.
Hamilelikte Kafein Tüketmek Yerine Şunları Deneyin
Sağlıklı beslenme yaşamın her safhasında önemlidir. Hamilelikte bu duruma daha fazla dikkat edilmesinin sebebi annenin bebeğini de doğrudan besliyor olmasıdır. Günlük tüketebileceğiniz sınırın dışında kafein tüketmemelisiniz. Sağlıklı içeceklere yönelerek kafein isteğinizi unutabilirsiniz. Örneğin içinde bulunduğunuz mevsime göre taze sıkılmış meyve suları, limonata, süt gibi içecekler hamileler için sağlıklı alternatiflerdendir.