Doğumdan itibaren annelerin çocuk sağlığına dikkat etmesi oldukça önemlidir. Emzirmek ise bebeğin gelişimi ve sağlıklı bir büyüme gerçekleştirebilmesi için önem teşkil eder. Emzirme döneminde annelerin dikkat etmesi gereken bazı kıstaslar bulunmaktadır. Bu durumlara dikkat etmeleri durumunda hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı doğumdan sonra iyi bir süreç geçirmiş olur.

Meme Ucunun Temizliği

Emzirme sürecinde bebeğin memeyi doğru kavrayabilmesi ve meme ucunun kaygan olması oldukça önemlidir. Bebeğin doğru bir şekilde emzirme yapabilmesi için annenin meme sağlığına dikkat etmesi gerekir. Bebek emzirilirken meme ucunun tamamının bebeğin ağzında olması gerektiği de unutulmamalıdır. Bebek emzirilmesi sırasında bebeğin ses çıkarması sağlıklı bir emzirme şekli olduğunu göstermez. Bu bebeğin emerken zorlandığını göstermektedir.

Emzirme döneminde kimi zamanlarda meme ucunda acı hissedilebilir. Bu durum normal olarak kabul edilir. Eczanelerde ise meme ucu pek çok krem bulunmaktadır. Bebeğiniz için en uygun ve meme ucunun çabuk iyileşmesi için bu kremleri kullanabilirsiniz. Ve meme ucunda ki olan tahrişlerin de bu sayede önüne geçebilirsiniz. Emzirme döneminde yaşanan meme ucu acılarına karşı da göğüs pedleri kullanabilirsiniz. Göğüs pedleri memede ki acıyı ve tahrişi emmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Kozmetik Ürünlerden Uzak Durun

Bunun dışında memenin tahrişini gidermek amacı ile kozmetik ürünlerinin memeye sürülmemesi oldukça önemlidir. Çünkü memeye sürülen bu kozmetik ürünler kimyasal olduğundan dolayı bebeğe zarar verebilir. Hem meme sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından bu noktalara dikkat etmek gerekir. Meme ucunun en sağlıklı bir şekilde bebeğe hazırlanması için ise anne sütünün ele sıkılıp bu sayede meme ucu temizlenebilir. Böylelikle emzirirken anneler bebeğe daha sağlıklı bir anne sütünü vermiş olacaktır.

İdeal Emzirme Süresi

Annenin bebeği emzirirken emzirme süresine de dikkat etmelidir. Ortalama bir emzirme süresi 15 ila 20 dakika arasındadır. Bunun aşağısına düşmemek ve yukarısına da çıkmamak bebek sağlığı açısından önemlidir. Emzirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise bebeğin burun sağlığıdır. Bebeğinizin burnunu sık sık kontrol etmeniz ve eğer burun tıkalı ise buna yönelik tedavi seçeneklerine başvurmalısınız. Bebek emzirilirken burundan sağlıklı bir nefes alamıyorsa bu durum hem bebeği hem de anneyi rahatsız edebilir. Ve bebek sürekli emzirmeyi bırakabilir.

Emzirmeden Sonra Gaz Birikimi

Emzirmeden sonra bebeğin gaz çıkarması önemlidir. Çünkü meme ucunu kavrayan bebekler bu esnada bir miktar da hava yutabilir. Buda midede gaz oluşumuna neden olacaktır. Bu sayede gaz birikimi yaşanacaktır. Bu gaz bebeği emzirdikten sonra rahatsız edebilir. Bunun için gazın çıkarılması önemlidir. Bebeğin gazı çıktıktan sonra bebek rahatlayacak ve eğer ağlıyorsa ağlaması duracaktır.

Bebeğin anne sütünü doğru bir şekilde emmesi oldukça önemlidir. Bebeğin yeterince sütü emdiğinden emin olmak gerekir. Bunun için emzirme süresine annelerin dikkat etmesi önemlidir. Her öğünde mutlaka bebeklerin emzirilmesi gerekmektedir. Her öğünde farklı memelerin bebeğe verilmesi gerekebilir. Bundan dolayı meme de değişiklik yapmak ve bebeğin doğru bir emme şeklini oluşturmak oldukça önemlidir.

Emzirme Esnasında Oturuş Pozisyonu

Annenin bebeği emzirme esnasında sütün sağlıklı bir şekilde bebeğe ulaşması için annenin oturuş şekli önemlidir. Ve ortamında sıcak bir ortamdan oluşması gerekir. Eğer anne rahat bir pozisyonda değilse bunun için öncelikle rahat bir şekilde oturarak bebeği kucağına alması gerekir. Sırt bir yere dayanmalı ve o şekilde bebeğin emzirilmesi gerekir. Ayrıca bebeği emzirmeye başlamadan önce annenin ellerinin yıkanmış olması önemlidir. Meme ucunun mikroptan uzak ve temiz olması bebeğin sağlığı için olumlu olacaktır.

Anne bebeği emzirirken bebeğin yüzünü ve bedenini kendine dönecek şekilde tutmalıdır. Bu durumda bebek daha sağlıklı bir emzirme yapacaktır. Baş kısmı da emzirirken sabit durmalıdır. Gerekirse bebeğin başının sabit durması için yastık kullanılabilir. Annenin sadece bebeğin başı değil bebeği emzirirken de doğru bir şekilde tutması gerekmektedir. Bunun için anne bebeğin kucağa doğru bir şekilde alması ve bacakları ve kalçası da doğru şekilde kavranması önemlidir.

Doğru Pozisyonda Emzirme

Anne bebeği memenin ucunu dokunmadan getirmelidir. Yani memenin kahverengi ucunu bebeğin üst dudağına yaklaştırarak verilerek bebeğin emzirilmesi sağlanmalıdır. Bebeğin doğru bir emzirme pozisyonu olduğunu bebeğin çenesinin anne memesi ile boşluk kalmadığında anlaşılabilir. Bu sayede bebek meme ucunu tam bir şekilde kavrar ve daha iyi beslenir.

Meme Ucunda Yaşanabilecek Tahrişler

Bebek anne meme ucunu yeterince iyi kavramazsa bu durum anne için de acı verici olabilir. Aynı zamanda meme ucunun tahrişlenmesine ve çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun için bebeği doğru bir pozisyonda emzirmek gerekir. Bebeğin emzirme esnasında ise annenin alacağı takviyeli gıdalar da önemlidir. Bu dönemde anne sigara içiyorsa sigarayı bırakmalı ve sütün en iyi şekilde bebeğe verilmesi için tükettiği gıdalara dikkat etmek gerekir.

Emzirme Döneminde Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun

Bu dönemde annenin sütünün daha sağlıklı olması için gazlı içecekler ve alkollü içeceklerden de uzak durması gerekir. Aşırı derecede şekerli gıdalar ve çok tuzlu gıdalarda tüketilmemesi anne sütünün daha kaliteli olması için önem teşkil etmektedir. Anne sütünün rengi sarı, beyaz veya daha koyu renkli olabilir. Bu dönemde aldığı gıdaların önemli olduğu bilinmelidir. Anne sütünün bu renklerden herhangi birinden oluşabilir ve gün içerisinde de değişebilir. Bu durum anneyi telaşlandırmaması gerekir. Ve doğru beslenme şekli ile beslendiğinden emin olmalıdır.

Süt Gelmeme Problemi

Annenin bebeği yanlış emzirmesinden dolayı kimi durumlarda süt gelmeme problemleri ile karşılaşılabilir. Bu durumda annenin mutlaka bir doktora başvurarak konu hakkında yardım almalıdır. Doktor tarafından sizlere doğru emzirme teknikleri gösterilecektir. Bu şekilde emzirmeye devam ederek süt gelmeme problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Bu gibi dönemlerde bebeğin sütsüz kalmaması için mutlaka durumun üzerine giderilerek doktorlardan yardım alınmalıdır.

Bebeğin Emme İsteksizliği İçin Neler Yapılmalıdır?

Emzirme döneminde kimi zamanlarda bebek memeyi emmek istemeyebilir. Bu durumda bebeğin fazla emzirildiği olarak yorumlanabilir. Bebek kendini aç hissetmez ve sıklıkla emzirilen bebekler kimi zamanlardan sonra emmek istemeyecektir. Bu şekilde bir durumla karşılaşılınca annenin endişelenmemesi gerekir. Bir sonra ki öğüne kadar bekleyin ve bebek acıktığı zamanlarda daha fazla emmek isteyecektir. Bu durumda ise öğün sıklıklarını uzatarak bebeğin emme alışkanlığını tekrardan kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Emzirdikten Sonra Su Ne Kadar Verilmesi Gerekir?

Anne emzirdikten sonra bebeğe su da vermesi gerektiği hakkında düşüncelere dalabilir. Anne sütünde bebeğin su ihtiyacını karşılayacak enzimler bulunmaktadır. Bundan dolayı bebeğe emzirdikten sonra su verilebilir fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Belirli periyotlarda az bir şekilde su verilebilir bebeğin su ihtiyacı karşılanabilir. Bebeğe fazla su verilmesi durumunda ise ishal ve diğer problemler ile karşılaşılabilir. Bu durumda bebek eğer ishal olursa anne sütünden başka sıvı gıdaların bebeğe verilmemesi gerekir. Ek takviye gıdalardan da kaçınılmalıdır.

Bebek Gelişimi İçin Anne Sütü

Bebeğinizin sağlığı için öncelikle anne sütünü ihmal etmemek gerekir. Kimi durumlarda anneler anne sütünden önce ek takviye mamalar ile bebeği beslemektedir. Bu durum bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bundan dolayı bebeğin en hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmelidir.

Önceki İçerikÇocuklar İçin 10 Sağlıklı İçecek
Sonraki İçerikHamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
1989 Fransa Doğumlu Eğitimini Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Okuyarak Tamamlayan ve iş hayatına Bir Girişimci olarak devam eden , Şimdilerde 2 çocuk annesi olarak onları doğru bir şekilde yetiştirmeyi hedefleyen bir birey olarak devam etmektedir. İletişim : info@annelikbilgileri.com Facebook : https://www.facebook.com/selin.akcali