İçecek dünyası, lezzet dünyasının en önemli konusudur. Çocuk gelişimini olumsuz etkileyen kola, meyve suyu, çay ve kahve gibi içeceklerin yerine doğal içecekler tercih edilmelidir. Çocuklar GDO’lu içeceklere daha fazla ilgi gösteriyor. Bu nedenle bu içeceklerden uzak durulması gerekiyor.
Tatlandırıcı ve renklendiricilerin yanı sıra yapay aromalar, çocuk sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Çocuk gelişimini engelleyen ve bağımlılık yapan bu içeceklerden çocuklarımızı uzak tutmamız gerekiyor. Özellikle alkol içerikli gazlı içecekler, insan sağlığı için tehdit unsurudur.
Çocuklar Zararlı İçeceklerden Uzak Durmalıdır
Kola türü içeceklerde yüksek oranda şeker, şeker hastalığına yol açıyor. Ayrıca kolada bağımlılık yapan maddelerde bulunuyor. Alkol bunlardan sadece bir tanesidir. Yapay aromalı meyve suları ise tehlike saçıyor. Çocuğunuz ihtiyacı olan vitamini karşılamayan bu yapay içecekler, çocuğunuzun sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu zararlı içeceklerin yerine alternatif seçenekler tercih edilmelidir. Tercih yaparken içeceğin katkısız ve naturel olmasına dikkat etmelisiniz.
Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Bu nedenle onların akıl gelişiminin yanı sıra vücut gelişimine de dikkat etmemiz gerekir. Bu nedenle çocuklar için zararlı içecekleri mutfağımızdan çıkarmalıyız. Faydalı içecekler, gelecek nesillerin daha sağlıklı olmasında önemli rol oynamaktadır.
Çocuk Sağlığı İçin Faydalı 10 İçecek
1. Su
İnsan için su, en büyük ihtiyaçtır. Günde en az 1,5 litre su içilmesi gerekir. Böbreklerin susuz kalması, sindirim sisteminin ve böbrek sistemini zarar görmesine neden olur. Suyun tadı, kokusu ve rengi iyiyse o su temizdir. Kokan veya sarımsı şehir suları, bağırsak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Ayrıca suyun tadında metalik bir tat veya başka bir tat varsa o suyu tüketmeyin.
İnsan için en faydalı su gerçek doğal kaynak suyudur. Ayrıca güvenilir firmaların suları da tüketilebilir. Yaz aylarında meydana gelen bağırsak enfeksiyonu, şehir suyundan kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda suyu kaynatın. Çocuk sağlığında önemli bir yere sahip olan su, sağlıklı bir şekilde tüketilmelidir. Mineralli kaynak sularını tercih edin.
2. Süt
Çocuk gelişiminde en önemli konulardan biri süttür. Süt içmeyen çocuklarda zeka ve kemik gelişimi istenilen seviyeye ulaşmamaktadır. Paket sütlerin dışında gerçek inek sütü tercih edilmelidir. Paket sütler, pastörize edilmiş ve yağı alınmış sütlerdir. Bu nedenle faydası çok azdır. Gerçek inek sütü her zaman için sağlıklıdır. Koyun ve keçi sütü, inek sütünden daha faydalıdır.
Çocuğunuz için günde bir bardak gerçek süt yeterlidir. Sütü kaynatmadan içirmeyin. Çiğ sütün içerisindeki zararlı maddeler, kaynatma işlemiyle ortadan kalkmaktadır. Çocuğunuz süt sevmiyorsa, meyveli süt kokteyli veya kakaolu süt kokteyli yapabilirsiniz. Koktely yaparken yapay aroma kullanmayın. Sütü her zaman için şekersiz hazırlayın. Bazı çocuklarda süte karşı alerji olabilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu doktora götürün.
3. Çaylar
Ülkemizde sudan çok çayın tüketildiğini belirtmiştik. Bitkisel çaylar, aromalı ve gazlı içeceklere nazaran daha faydalı özelliklere sahiptir. Çocuklar, yaz aylarında buzlu soğuk çayları severler. Hazırlaması kolay olan bu çaylar, balla tatlandırılmalıdır. Çay hazırlarken dikkat edilecek en önemli husus, çay hazırlama yöntemidir. Su on dakika kadar kaynadıktan sonra demlenecek olan bitki içerisine atılmalı ve on dakika kadar bekletilmelidir.
Günlük içtiğimiz çaylar çocuklar için zararlıdır. Avrupa’da çocuklara kahve ve çay içirilmez. Gelişimi olumsuz etkilediği, D vitamini ve demir eksikliğine neden olduğu saptanan çay, triyakilik yapar. Burada bahsedilen çaylar günlük içilen ‘çay’ değildir. Özellikle Seylan çayı çok zararlıdır.
Çay kategorisinde kuşburnu, yüksek C vitamini içerir. Eklem sağlığı için çok faydalıdır. Sporcular kuşburnu çayını özellikle tüketmektedir. Yaz aylarında şeftali ve limon çayı, buzlu bir şekilde hazırlanabilir.
4. Karpuz Suyu
Çocuklar için karpuz, yaz aylarının en önemli meyvesidir. Karpuz suyu kokteyl, hafif soğutularak çocuklara verilebilir. A vitamini bakımından zengin olan bu meyve, yaz aylarında sıcağın etkisini minimuma düşürmektedir. Yaz aylarında karpuz suyu çok faydalıdır.
Robotta çekilen karpuz suyunu buzluğa koyun. Sıcak yaz günlerinde karpuz suyu soğuk bir şekilde tüketilebilir.
5. Smoothile Çeşitleri
Bu kategorideki seçenekler, çocuklar için faydalı olan ancak çocukların sevmediği sebzelerin tüketilmesini sağlamaktadır. Lahana ile ananas, ıspanak ile yaban mersini, karnabahar ile şeftali, çilek ve pancar kombinasyonları bu kategoride hazırlanabilir. Yumuşak, tatlı ve sulu meyvelerden hazırlanan smoothile çeşitleri, her zaman için tüketilebilir.
Smoothile, soğuk şekilde tüketilir. Robotta rendelenen meyve parçacıkları, içilecek duruma gelir. Çocuklar için en sağlıklı meyve suyu smoothile seçenekleridir. Karpuz, portakal, mandalina ve daha birçok sulu meyve, smoothile yapılarak tüketilebilir.
6. Tatlandırıcı Gerektirmeyen Hindistan Cevizi Suyu
Şeker içermeyen ancak tatlı olan hindistan cevizi suyu, magnezyum, potasyum ve c vitamini içermektedir. Şekerli gazlı içeceklere alternatif bir seçenek arıyorsanız, doğal tatlandırıcılı hindistan cevizi suyunu tercih edebilirsiniz. İshal ve kusma gibi durumlarda çocuklara verilen bu içecek, çocukların en çok sevdiği içeceklerden biridir. Doğal şekerli içecek kategorisindeki bu içecek, soğuk tüketilmektedir. Yaz aylarında çocuklarınız için bu içeceği hazırlayabilirsiniz.
7. Hoşaf Suyu ve Bal Şerbeti
Hoşaf suyu, kayısı, kiraz ve vişne gibi meyvelerden yapılabilir. Tatlandırma işlemini balla yaparsanız sağlıklı bir içecek haline gelecektir. Hoşaf suyu yaz aylarında soğuk içecek olarak tüketilmektedir. Hoşaf suyunu en az üç gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Üçüncü günden sonra alkol oluşumu başlar. Bu durumda meyve suyu zararlı hale gelir.
Hoşaf suyu hazırlanırken naturel meyveler tercih edilmelidir. Hormonsuz meyvelerden yapılan hoşaf suyu, çocuğunuz için faydalı özelliklere sahiptir.
Geleneksel mutfağımızda gül şerbeti, bal şerbeti ve pekmez şerbeti, çocuk sağlığı için oldukça faydalıdır. Gerçek şeker pancarı şekerinin kullanıldığı bu şerbetler, yaz aylarında soğuk tüketilmektedir. gerçek baldan yapılan şerbet, yaz aylarında mideyi temizler. Mide problemi yaşayan çocuklara bal şerbeti içirilmelidir.
8. Ayran
Milli içecek kategorisinde değerlendirilen ayran, kemik gelişiminin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Gerçek sütten yapılan doğal yoğurt tercih edilmelidir. Market yoğurdu veya market ayranı zararlıdır. Gerçek sütten çalınan yoğurttan ayran yaparak çocuğunuzun içecek ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Yaz aylarında bol köpüklü ayran, sıcağın olumsuz etkisini ortadan kaldıracaktır.
Ayran yapımında yağlı yoğurt tercih edilmelidir. Yoğurdun kalitesi ayranın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle naturel katkısız yoğurttan ayran yapılmalıdır.
9. Limonata
Sıcak yaz günlerinde en çok tüketilen içeceklerden biri de limonatadır. Katkı maddeli hazır limonatalar çocuklar için zararlıdır. Bu nedenle limonata yapımında gerçek limon kullanılmalıdır.
Yapılışı:
Gerçek limonlar rendelenir. Limonların suyu çıkarıldıktan sonra biraz şeker atılabilir. Tatlandırma işlemi her zaman olduğu gibi balla yapılırsa daha sağlıklı olur. Limonata soğuk tüketilen bir içecektir. Yüksek C vitamini içerir.
10. Sahlep
Doğal sahlep, özellikle soğuk kış günlerinde içimizi ısıtır. Çocuklar sabah okula gitmeden önce sahlep içebilir. Doğal gerçek sahlep çocuklar için faydalıdır. Üst solunum yollarını açan ve zindelik veren sahlep, çocuklar için oldukça faydalıdır. Sabahları günlük içtiğimiz çayın yerine sahlep tercih edilmelidir. Süt ve sahlep, kış aylarında sıcak tüketilmelidir. Burada dikkat edilecek husus bu içeceklerin ılık bir şekilde tüketilmesidir. Gün boyu zinde kalmak için sabah bir bardak sahlep iyi gelir.