Başlıklar
Bebeklerde Sivrisinek Isırığı Ve Tedavi Yöntemleri
Özellikle bahar ve yaz aylarının gelmesi ile sadece kendimizi değil hassas cilt yapısına sahip bebeklerimizi de sivrisinek ısırıklarından korumamız gerekmektedir. Minik bebeklerimizi sinek ısırıklarından korumak için ya kapı dışarı çıkarmıyoruz ya da dış dünya ile irtibatını kalın tüller ile kesmeye çalışıyoruz.
Çoğu zaman önemsiz minik kızarıklıklar ve tatlı kaşıntılardan ibaret olsa da sivrisinek ısırığı alerjisi olan bebeklerde ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Hele ki bebeğimizin bir alerjisi olduğunu bilmiyor isek işler daha da çıkılmaz bir hal alıyor. Bu ısırıklardan korunmak veya tedavi etmek için birçok önlem geliştirilmiştir.
Sinek ve Sivrisinek
Öncelikle bebeğinizi ısıran şeyin bir sinek mi yoksa sivrisinek mi olduğunu ayırt etmelisiniz.
Sivrisinek genellikle su kenarlarında fazlasıyla bulunur ve ısırığın ardından bölge kaşıntılı, kırmızı ve merkezinde küçük bir tümsek bırakmasından rahatlıkla anlaşılır.
Sinekler ise daha çok yiyecek içecek atıklarında ve çöp kenarlarında görülür. Isırık ağrılı bir his bırakır. İçi su dolu baloncuklara dönüşebilir.
Sivrisinek ısırıkları kısa sürede kendiliğinden geçer ancak kaşınma hali bir süre daha devam edebilir. Bu süreç tahmininizden daha uzun sürüyorsa doktorunuza danışarak krem ya da ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz.
Kaşıntının devam etmesi halinde ani kararlar vermemek adına soğukkanlı olmanız, panik olmamak için sakin kalmanız büyük önem taşımaktadır.
Isırık ve Ateş
Isınan havalar ile birlikte artan sinek ısırıkları gözünüzü korkutmamalıdır. Isırığın gerçekleştiği yerde yanma hissi, kızarıklık ve kaşıntı gerçekleşmektedir. Her zaman olmasa da sinek ısırığı yüksek ateşe neden olabilir. Böyle durumlarda doktorunuz ile görüşmeniz yararlı olacaktır.
Sivrisinek ve Çeşitli Hastalıklar
Sivrisinek ısırması ülkemizde büyük bir sağlık sorunu değildir ancak Asya ve bir takım Afrika ülkelerinde sinekler sıtma taşıyabilirler. Bu nedenle gittiğiniz ya da yaşadığınız şehrin/ülkenin koşulları hakkında bilgi edinmelisiniz.
Yaygın olarak görülmese de sivrisinek ısırığı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
– Batı Nil virüsü,
– Beyin iltihabı,
– Menenjit,
– Sarıhumma ve
– Dang Humması sivrisinek ısırığının neden olabileceği ciddi rahatsızlıklardan yalnızca birkaçıdır.
Alerji Nasıl Anlaşılır?
Çocuklar herhangi bir ısırık karşısında 5 yaşına kadar dış dünyaya farklı reaksiyonlar gösterebilirler. Ancak 5 yaşından sonra bu hassasiyet azalmaktadır.
Sivrisinek alerjisinde;
– Isırığın etrafında aşırı kaşıntı ve çürük oluşması,
– Büyük bir alana yayılan kaşıntı,
– Yara üzerinde ya da etrafında kurdeşen,
– Doku bozulması,
– Boğazda şişme ve
– Solunumda sorun görülen semptomlardan yalnızca birkaçıdır.
Bebeğiniz ısırığın ardından ses kısılması ve nefes almada güçlük yaşıyorsa anafilaksiye geçiriyor olabilir. Bu aşamada vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız önemle rica olunur.
Sivrisinek Isırığından Korunma Yöntemleri
-Yetişkinlerin kullandığı sinek kovucular yerine bitkisel kovucular kullanılmalıdır.
– Yalnızca sinekler değil sivrisinekler de parlak giysilere büyük hassasiyet göstermektedir. Bebeğiniz dışarıda iken parlak ve renkli giysiler giydirmekten kaçınılmalıdır.
– Şekerli gıdalar kapalı olarak saklanmalıdır.
– Lavanta yağı sivrisinekler için mükemmel bir kovucudur. Bu kokuya hassasiyet gösterirler ve vücuda yaklaşmasını önlemiş olursunuz.
– Son olarak en çok bilinen ve kullanılan yöntem cibinlik kullanımıdır.
Sivrisinek Isırığı Tedavisi
Büyük ölçüde kaşıntı yaşatan sivrisinek ısırığı için soğuk kompres uygulamak doğru olacaktır. Bir havlu içerisine yerleştireceğiniz küçük buz küpünü kaşıntı olan alana 10 saniye tutmanız yeterli olacaktır.
Karbonat kaşıntı önlemede doğal bir ilaçtır. Karbonatlı suya batırdığınız pamuk ile ısırığı silmek kaşıntıyı geçirecektir.
En bilinmeyen yöntem ise kalemdir. Isırığın üzerine bir kalemle 10 saniye kadar bastırmak kaşıntıyı dindirecektir.
Tüm bunlara rağmen piyasada satılan sinek kovucular gibi etkili bir çözüm arayışındaysanız cam bir kap içerisine 50 ml tatlı badem yağı koyarak üstüne 5-6 damla lavanta yağını ekleyip evde doğal sinek kovucu hazırlamış olursunuz. Bebeğinize güvenle sürebilirsiniz.