Doğduğu andan itibaren çeşitli nedenlerden dolayı sık antibiyotik alan çocuklarda pamukçuk rahatsızlığı görülür. Bu rahatsızlık aslında tedavisi çok güç bir hastalık haline dönüşebilir. Bebeklerde görülen pamukçuk hastalığı anneye bulaştırdığında da tedavisi oldukça zor olabilir. Rahatsızlıkla ilgili doktora başvurulduğunda tedavide genellikle kullanılan ilaçlar, basit mantar ilaçlarıdır.
Pamukçuk hastalığının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Aksi halde daha fazla yayılma gösterebilir. Mutlaka bir doktora başvurularak gerekli ilaç tedavisine başlanması gerekir. Hastalığın tedavisinde genellikle mantara karşı antimikotikli damlalar kullanılır. Bu ilaçlar yaklaşık olarak 7-10 gün süreyle kullanılması gerekir. Bebekle beraber annenin de doktora görünmesi varsa bir enfeksiyon anında giderilmesi gerekir.
BEBEKLERDE GÖRÜLEN PAMUKÇUK RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ
Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıkların başında pamukçuk hastalığı gelir. Bu hastalık nedeniyle bebeklerde huzursuzluk başlar. Pamukçuk rahatsızlığı yaşayan bebeklerde ağız içinde beyaz lezyonlar görülmeye başlanır. Ayrıca bebeklerin iştahı kesilir, huzursuzlukları başlar ve emme güçlüğü yaşarlar. bu gibi durumlarda anında bir doktora başvurulması gerekir.
Sadece bebeklerde değil annelerde de bu rahatsızlık görülür. Özellikle bebekler bu rahatsızlığı emme sırasında anneye bulaştırırlar. Anneye pamukçuk rahatsızlığı bulaştığı anda annede de bazı belirtiler oluşmaya başlar. Özellikle annenin göğüs kısmında kızarıklık ve pamuklanma görüntüsü olur. Bu gibi durumlarda anne bir doktora başvurarak, anfeksiyonu gidermeya çalışmalıdır. Aksi halde emme sırasında bebeklerde pamukluk rahatsızlığı yayılmaya başlar.
BEBEKLERDE PAMUKÇUK NEDEN OLUŞUR?
Anne eğer hamilelik döneminde aşırı şekilde antibiyotik kullanırsa bebeklerde pamukluk rahatsızlığı görülür. Ayrıca annenin yaşadığı hormon değişiklikleri nedeniyle de vücut mantar üretir ve bebeklerde pamukçuk hastalığı oluşur. Folik asitin fazla olması, B12 ve demir gibi vitaminlerin eksikliği ve bazı gıdaların alerji oluşturması da rahatsızlığın nedenleri arasındadır.
Bebeklerde görülen pamukçuk rahatsızlığı genellikle annenin hamilelik döneminde ve emzirme döneminde yaşadığı durumlara bağlanır. Fakat pamukçuk hastalığı strese bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Özellikle bebeklerin doğduğu andan itibaren stresli ortamda yer alması pamukçuk hastalığının nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu nedenle bebeklerin bulundukları ortamlara da dikkat etmek gerekir.
BEBEKLERDE PAMUKÇUK HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE
Bebeklerde pamukçuk hastalığı önemsiz gibi görünse de ciddi problemlere yol açabilecek bir durumdur. En kısa zamanda rahatsızlıkla ilgili hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Çünkü pamukçuk hastalığı tedavi edilmediği sürece yayılma eğilimi göstermektedir. Bu eğilim nedeniyle bebeklerde iştahın kesilmesi ve sürekli uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar.
Tıp dilinde pamukçuk hastalığı Moniliazis olarak da bilinmektedir. Tedavi edilmediği sürece de bebeklerde akciğerler üzerinde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda daha büyük sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bebekteki pamukçuk yayılma gösterirse bulaşıcı bir hal de alabilir. Bu nedenle annede ya da bebekte pamukçuk hastalığı olduğu sürece yayılmaması için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
BEBEKLERDE PAMUKÇUK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Pamukçuk hastalığı bebeklerde kendiliğinden geçen bir hastalık türü değildir. Rahatsızlık ortaya çıktığı andan itibaren mutlaka doctor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Kesinlikle pamukçuk lezyonlarına doktor müdahalesi olmadan dokunulmaması gerekir. Lezyonların el il temizlenmesi oldukça büyük bir hatadır. Bu durumda lezyonlar diğer alanlara da yayılma gösterecektir.
Pamukçuk tedavisi doğru şekilde yapılmazsa ciddi şekilde enfeksiyona yol açar. Özellikle pamukçuğun görüldüğü alanların karbonat ile temizlemesi yapılan en büyük hatalardan birisidir. Doktorlar tedavi türü olarak genellikle antimikotikli damlalar önermektedir. Bu damlalar sayesinde pamukçuğun neden olduğu lezyonlar kısa zamanda yok edilmektedir. Damlalar aksatılmadan her gün kullanılması gerekir. Doktorlar tarafından damlanın kullanılma süresi ise 7 ile 10 gün arasında değişiklik göstermektedir.