Bebeklerde isilik sıcak döküntüleri olarak da bilinmektedir. Yaz dönemlerinde daha sık görülen isilik problemi bebeklerin büyük rahatsızlık duyduğu problemlerin başında gelir. Basit bir rahatsızlık gibi görünen isilik problemi hem bebekleri hem de anneleri olumsuz etkilemektedir. Bebeklerde isilik problemi aşağıdaki uygulamaları yaparak yok edilebilir;
-Sıcak havada mutlaka bebeğinizi serin tutmaya çalışın.
-Sıcak havalarda kalın ve çok sıkı giysilerden uzak durun.
-Bebeklerde çok fazla bebek yağı ve nemlendirici kullanmamaya dikkat edin.
-Bebeğinizin altını sıklıkla değiştirin.
-Dışarı çıkıldığında bebeği gölgede tutmaya çalışın. Siperli bir bebek arabası yaz aylarında çok önemli hale gelmektedir.
-Bebeğin kesinlikle terli kalmamasına dikkat edin.
-Çok sıkı iç çamaşırları kullanmayın.
-İsilik sorunu başlamışsa bebeğinize sık sık duş aldırmaya başlayın.
BEBEKLERDE İSİLİK PROBLEMİ NEDEN OLUR?
İsilik problem bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni ise bebeklerde henüz küçük yaşlarda ter bezlerinin yeteri kadar gelişmemesidir. Bu nedenle bebeklerde mutlaka isilik problem için bazı önlemleri de almak gerekir. Ayrıca isiliğe neden olan durumları ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bebeklerde isilik problemine neden olan durumlar ise şu şekildedir;
-Bebeğinin ter bezlerinin gelişmemesinden kaynaklı cildinin hassas olması,
-Hava sıcaklıklarının sürekli artmaya başlaması,
-Bebeği çok kalın ve sıkı giydirerek aşırı terlemesine yol açmak,
-Bebeği özellikle yaz aylarında terli bırakmak, sık duş aldırmamak gibi nedenlerden dolayı isilik sorununa ortaya çıkar.
BEBEKLERDE İSİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Bebeklerde isilik problem çok sık görülen bir problemdir. Bu problem yaşamamak adına bazı önlemler alınabilir. Bebeklerde isilik problemini önlemek için yapılması gerekenler;
-Sıcak yaz aylarında bebeklere düzenli olarak ılık su aldırmak isilik problemini büyük ölçüde giderir.
-Bebekler için kullanılan cilt bakım kremlerini yaz aylarında çok fazla kullanmamak gerekir.
-Sıcak ve nemli havalarda mutlaka odaların çok iyi şekilde havalandırıldığından emin olunması gerekir. Ayrıca bu durumlarda su ve sıvı tüketimi de artırılmalıdır.
-Bebeklerde giysi ve yatak kumaşı da önemlidir. Mutlaka pamuklu kumaşlar yani terlemeyi önleyen kumaşlar tercih edilmelidir.
-Bebeklere çok fazla dar olan ve koyu renkli giysiler giydirilmemesi gerekir.
BEBEKLERDE İSİLİK PROBLEMİNİN BELİRTİLERİ
Bebeklerde isilik problem en fazla kol ve bacaklarda, ayrıca dirsek ve diz kapağının iç kısımlarında görülmektedir. Müdahale edilmediği sürece isilik problem bebeklerde sırt, göbek, göğüs, popo gibi kısımlara da yayılma gösterir.
İsilik problem genellikle 4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolan bir rahatsızlıktır. Fakat her ihtimale karşı özellikle yayılma durumuna karşı bir doktor müdahalesi yapılmalıdır. İsilik problemi ortaya çıktığı andan itibaren bebeklerde huzursuzluk başlar. Özellikle isilik probleminin belirtileri arasında;
-Kaşıntı,
-Kızarıklık,
-Yanma,
-Sürekli bebeklerde ağlama,
-Altı bağlanan bebeğin sıklıkla ağlaması,
-İsilik ilerlediği sürece baş ağrısı ve ateşlenme gibi durumlar söz konusu olmaktadır.
BEBEBKLERDE İSİLİK İÇİN DOKTOR MÜDAHALESİ
Hava sıcaklarının artmasından sonra özellikle bebeklerde terleme durumu ortaya çıkar. Bu dönemlerde bebeklerin cilt gözeneklerinin tıkanması, kalın giydirme, sürekli terleme gibi durumlar isiliğe neden olur. İsilik probleminden sonra bebeklerin vücudunda kabarıklık, pürüzlenme ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bebeklerde görülen bu problem eğer, 3-4 gün içinde geçmezse mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.
İsilik problemine doğru şekilde müdahale edilmezse problemin beraberinde hâlsizlik, ateş ve bebeklerde lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, mutlaka kısa süre içerisinde bir doktordan yardım alarak müdahaleye başlamak gerekir. Doktorlar isilik problemi için genellikle krem ya da isilik merhemleri ile tedavi yöntemi uygulamaktadır. Bu kremler kısa sürede bebeklerde rahatlama sağlar.