Bebekler doğumundan itibaren 60 günlük olana kadar sık ​​sık hıçkırır. Hıçkırdıklarında genellikle ebeveynleri endişelendirirler. Hıçkırıklar, diyaframın ani, düzensiz kasılmalarından kaynaklanan yaygın bir durumdur. Kasılmalar havanın ön boru tarafından emilmesine neden olur ve bunu karakteristik  hıçkırık sesini üreten ses akorlarının aniden kapatılması izler.

Kimler Hıçkırır?

Bebeklerin daha büyük çocuklardan ve yetişkinlerden daha sık hıçkırmaya meyilli olmasına rağmen, zaman zaman hepimiz hıçkırırırz. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla hıçkırmaya eğilimlidir. Az sayıda insan için tekrarlanan  hıçkırık krizleri gerçek bir problem olabilir. Bebekler doğumdan önce bile hıçkırır. Hamile bir kadın, doğmamış bebeği hıçkırdığı zaman anlayabilir. Hıçkırıklık yenidoğan bebekler arasında son derece yaygındır. Tekrarlanan hıçkırık semptomları dokuzuncu aydan sonra kaybolur.

Hıçkırığı Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

Bebeklerin neden sık sık hıçkırdığı kesin olarak bilinmiyor, ancak bir takım farklı teoriler vardır. Hıçkırıklar genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıktığı için bebeğin diyaframına mideden gelen baskıdan veya büyük miktarda havayı yutmaktan kaynaklandığı söylenir. Hıçkırıklar özellikle  bebeklerde sık görülür ve endişe nedeni değildir. Genellikle bebeğe hiçbir sıkıntı vermez. Yine de bebeğinizin hıçkırıkları birkaç saat içinde kesilmezse doktora görünmeniz önemlidir.

Yenidoğan Hıçkırıkları

Bebeğiniz ilk önce diyaframın büzülmesini hisseder, sonra vokalleri çok çabuk kapanır. Bu art arda meydana gelen adımlar hıçkırıklara neden olur. Bebekler hıçkırırken de huzur içinde uyuyabilirler. Ayrıca, hıçkırıkların bebeğin solunumu üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. Yenidoğan hıçkırıklarının nedenleri sayısız olabilir. Genel olarak, ana sebep, diyafram kasının bir tür uyarılmasıdır.

Hıçkırık Anında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz sık sık hıçkrıyorsa anne sütü aldıktan sonra gazını hemen çıkarmayı deneyebilirsiniz. Çoğu hıçkırık kendi başına geçer. Ancak bazı durumlarda rahatsız edici bir süreye ulaşabilirler. Hıçkırıkların tedavi gerektiren ciddi bir tıbbi sorun haline gelebileceği de unutulmamalıdır. Hıçkırık için birçok tedavi vardır, uzun süreli hıçkırık tedavisi için geliştirilen bazı ilaçlar bile vardır. Hıçkırıkların sebebi sayılan temel bir tıbbi durumun ciddi bir keşfi varsa, doktor açıkça yeni ortaya çıkan durumla mücadele etmenize ve tedavi olmanıza yardımcı olmak için gerekli adımları atar.

Bebeğinize Yardım Etmek için Ne Yapmalı?

Yeni doğan hıçkırıklar bebeğiniz için tehlikeli değildir ve korkmanıza gerek yoktur. Hıçkırıklar genellikle sadece birkaç dakika sürer ve endi başlarına geçerler. Bununla birlikte, hıçkırık birkaç dakikadan uzun sürerse ve bunun bebeğiniz için hoş olmadığını açıkça görebiliyorsanız, onunla nasıl başa çıkacağınıza dair ipuçlarını bilmek faydalı olacaktır. Bebeğinizin geğirmesi için beslemesine ara verebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesi sırasında, bir mola verin ve onu geğirmesine izin verin. Geğirme bebeğinizin depolamış olabileceği fazla gazdan kurtarır. Bebeğinize bir emzik verin. Bu, bebeğinizin diyaframını gevşetmeye yardımcı olabilir.

Hıçkırığın Tedavi Edilmesi

Bebekleri hıçkırıktan kurtarmanın bazı yolları vardır. Bu yollardan ilki bebeğin sırtını sıvazlamaktır.
Bebeklerdeki hıçkırıkları tedavi etmenin en basit yolu elinizi sırtının üstüne koymaktır. Bebeği omzunuza doğru tutun ve sıkıca ama hafifçe vurun. Bu, fazladan havayı serbest bırakacak ve hıçkırıkları durduracaktır. Eğer bebek şeker alabilecek kadar büyümüşse dilinin üzerine biraz şeker koyun. Bunun arkasındaki mantık, şekerin tatlılığının sinirleri dağıtacağı, böylece diyaframın büzülmesini önleyeceği ve en sonunda hıçkırıkları durduracağıdır.

Bazen bebek biberonla beslendiğinde, biberonun meme ucu olması gerekenden daha büyük bir deliğe sahip olduğu anlaşılır. Bu, beslenirken bebeğin vücuduna fazla hava girmesine neden olur. Meme ucunun deliğinin doğru olup olmadığını kontrol etmek için, şişeyi baş aşağı çevirmeyi deneyin ve sütün akışkan değil, damla şeklinde aktığından emin olun.

Önceki İçerikBebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Sonraki İçerikBebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?
1989 Fransa Doğumlu Eğitimini Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Okuyarak Tamamlayan ve iş hayatına Bir Girişimci olarak devam eden , Şimdilerde 2 çocuk annesi olarak onları doğru bir şekilde yetiştirmeyi hedefleyen bir birey olarak devam etmektedir. İletişim : info@annelikbilgileri.com Facebook : https://www.facebook.com/selin.akcali